Wijk Malasaña

Malasaña is een wijk waar je veel bijzondere winkeltjes, gezellige pleinen en hippe mensen tegenkomt. De wijk was in het verleden de wijk waar de Movida Madrileña erg zichtbaar was. Deze subcultuur die verwant is aan punk, kwam eind jaren zeventig in opstand als reactie op de voormalige dictatuur van Franco tot 1975. Het resultaat hiervan was en is een vrije en alternatieve sfeer die je nog steeds terugziet in Malasaña. La Vía Láctea is een bar die sinds de jaren 80 haar interieur niet heeft veranderd. De muren zijn bekleed met graffiti en er wordt alternatieve muziek gedraaid. Je waant je hier dus in de tijd van de Movida Madrileña.

De wijk Malasaña staat ook bekend om haar creativiteit. Je vindt hier winkels met handgemaakte spullen maar ook veel vintage winkels en platenzaken. Als het gaat om vintage winkelen dan kan ik je twee leuke straten aanraden: Corre. Alta de San Pablo en Calle de Velarde. De sfeer is hier ruig, de muren en luiken van winkels zijn bespoten met graffiti en je kunt hier in de vele tweedehandswinkels zeker slagen.

Vintage in de wijk Malasaña

Als je Calle de Velarde uitloopt kom je op het plein Dos de Mayo uit. Dit plein heeft een interessante geschiedenis. Plaza dos de mayo betekent het plein van twee mei. Dat heeft ermee te maken dat op 2 mei 1808 Napoleon naar Spanje kwam om Spanje te veroveren. Daarom vond hier op 2 mei 1808 een opstand plaats. Goya heeft daar twee schilderijen van geschilderd, de opstand van twee mei en de executie van 3 mei. Kortom de Spanjaarden hielden het één dag vol tegen Napoleon, Napoleon won, en iedereen die iets met de opstand te maken had is de volgende dag geëxecuteerd. Waaronder de heldin van de opstand, een meisje van 17 jaar oud. Zij heette Manuela Malasaña. De wijk Malasaña is dus vernoemd naar dit meisje van 17 jaar oud.

Schilderijen van Goya. 2 en 3 mei 1808.

Nu wordt het plein echter voor iets anders gebruikt namelijk voor de botellon. Dit betekent indrinken (botella betekent fles). Mensen gaan dus met hun eigen fles naar dit plein om een beetje in te drinken voordat ze de club ingaan.

Een ander fantastisch plein in de wijk Malasaña is Plaza de las Comendadoras. Dit gezellige ruime plein heeft zijn naam te denken aan het in barrok stijl gebouwde Convent de las Comendadoras de Santiago. Als je op dit plein staat zie je een hoge schoorsteenpijp. Dit is het enige wat nog is overgebleven van de eerste bierfabriek van Mahou (1891). Hét biermerk uit Madrid. Kortom als een echt Madrileens biertje wilt bestellen bestel je een caña (klein biertje) of een doble (groter biertje) de Mahou. Op dit plein is ook een film waarin Penelope Cruz speelt opgenomen. De film heet Madres paralelas en is van de bekende regisseur Pedro Almodóvar die graag samenwerkt met Penelope.

Vlakbij dit plein vind je ook Museo ABC. Het museum voor tekeningen en illustratie. Dit museum is ontworpen door López Salaberry, een architect die aan het begin van de 20e eeuw veel heeft bijgedragen aan nieuwe stadsontwerpen. Hij heeft bijvoorbeeld ook gewerkt aan het verplaatsen van de Cibeles fontein naar de huidige locatie en de bouw van Gran Via. Het museum is zeker het bezoeken waard. Het is niet zo groot als bijvoorbeeld het Reina Sofia museum of het Prado museum maar heeft een interessante collectie.

Aan de rand van de wijk Malasaña vind je ook nog het culturele centrum Conde Duque. Je hebt hier verschillende expositieruimtes, een auditorium en een theater waar regelmatig voorstellingen worden gehouden. Het gebouw was ooit een belangrijke kazerne die in 1717 werd gebouwd. Na een brand is besloten om de kazerne te renoveren en sinds 1983 is het een cultureel centrum. De mix van oude kenmerken en moderne kozijnen geeft het gebouw een indrukwekkend uiterlijk.

Wijk Malasaña

Het straatbeeld van de wijk Malasaña

Voor meer informatie over Madrid en haar fantastische wijken raden wij je aan om een fietstour bij ons te boeken. We laten je dan in 3 uur zowel de hoogtepunten als de wijken van Madrid zien. En daar kan de wijk Malasaña natuurlijk niet missen.

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait.