Wat te zien in het Retiro Park

Wat te zien in het Retiro park

Wat is er allemaal te zien in het Retiro park? Nou heel veel! Want het is erg groot. Het park heeft een oppervlakte van 1,4 km 2 en bevindt zich direct ten oosten van de stad. In de 17e eeuw was dit park privé eigendom van de koninklijke familie en stond hier het Real Sitio del Buen-Retiro-paleis van Filips IV. Het paleis werd grotendeels verwoest tijdens de oorlogen met Napoleon in 1808. Tegenwoordig zijn er nog twee gebouwen over van dit paleis:Casón del Buen Retiro ( hier zie je nu tentoonstellingen van schilderijen uit de 19e en 20e eeuw) en het Museo del Ejército (dit is nu een legermuseum). Sinds 1869 is het park open voor publiek. In het park zie je veel mensen sporten, wandelen en ontspannen. In het weekend is het erg druk met toeristen. Parque de el Retiro betekent letterlijk het goede vermaak.

Het kristallen paleis

Dit prachtige paleis werd gebouwd in 1887 in opdracht voor een tentoonstelling van de Filippijnse tropische planten, een evenement dat in dat jaar gehouden werd. Om de 3 maanden kun je hier een nieuwe tentoonstelling zien. De architect, Ricardo Velazquez Bosco, heeft ook een ander gebouw in het park ontworpen namelijk: Palacio de Velazquez. Beide gebouwen zijn nu onderdeel van Reina Sofia museum. Natuurlijk is het paleis ook de ideale setting om geweldige foto’s te maken door het omliggende meertje met een zwarte zwaan en vele schildpadjes.

Wat te zien in het Retiro Park

Wat te zien in het Retiro park: Pauwen tuin

Deze omheinde tuinen hebben een heel bijzondere kenmerk: Pauwen! Het is niet zo eenvoudig om naar deze plek te komen maar als je het eenmaal ontdekt, wil je niet meer weggaan. Volg de pauwen door doolhof-achtige struiken, bomen  en vijvers. Wat te zien in het Retiro park? Pauwen dus!

Gevallen engel

De Gevallen engel noemen sommige mensen ook wel het beeld van Lucifer, een naam uit de mythologie die verbonden wordt aan satan. Er zijn zeven duivels om het beeld heen te zien die de zeven zonden vertegenwoordigen. In 1885 werd het fontein verplaatst vanuit het Prado naar het huidige plaats in het Retiro Park. Een opvallend detail is dat het fontein zou liggen op 666 meter boven zeespiegel. 

Wat te zien in het Retiro park: Het vierkante meer

Aan het meertje zie je een beeld van Alfonso XII, waar veel mensen een plekje zoeken voor zonsondergang. Aan de voet van dit beeld ligt de grote vijver Estanque del Retiro, die je bijna niet kunt missen. Bij mooi weer ligt het groene meer vol met roeibootjes. Je kan bootje huren in Retiro park voor 45 minuten. Van maandag t/m vrijdag betaal je €6,- per bootje. Op zaterdagen, zondagen en feestdagen kost het €8,-. Je roeit trouwens tussen de grote vissen en eenden in! Het meer werd vroeger gebruikt om zeeslagen na te spelen. De koninklijke familie zat dan op de trap en genoot van het spektakel. Vlakbij de vijver zit een restaurant met een terras aan het water waar je een lekker hapje kan eten of drinken. Terwijl je lekker aan het genieten bent van de zon en de rust heb je prachtig uitzicht op het meer.

Wat te zien in het Retiro Park

Monumento a la República de Cuba

Dit monument is een eerbetoon aan Jacinto Benavente. Veel mensen zien hem als de belangrijkste Spaanse schrijver van de 20e eeuw en die in 1922 de Nobelprijs voor Literatuur ontving. Het monument heeft een bronzen klassieke  sculptuur met een vrouw die een theatermaker vasthoud alsof ze het op haar gezicht wil plaatsen. Een prachtig klassiek beeld en vooral omdat de verwijzing naar een Nobelprijs winnende schrijver makkelijk te begrijpen is.

Rent & Roll: Tip

Vlak bij het Retiro park ligt Rent & Roll. Hier kunt u fietsen, skeelers, skateboard of elektrische steps huren voor een leuke prijs. Ook zit erbij een helm, kaart en een slot. Het is leuk om op verschillende manieren Retiro park te bekijken.

 

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait.