Streetart van Madrid

Madrid, een stad vol leven, tapas maar ook een stad met verschillende soorten kunst. Naast de drie prachtige musea Prado, Thyssen en Reina Sofia, heb je ook nog de streetart van Madrid. In de unieke en gezellige wijken Sol, Malasaña, Chueca, La Latina, Lavapies en Huertas bruist het van de kunst. In deze blog zal ik een aantal specifieke plekken toelichten, zodat je een goed beeld kunt krijgen van de prachtige streetart van Madrid.

Mercado de la Cebada, Plazade la Cebada

De Mercado Cebada-markt in de wijk La Latina, heeft zowel buiten als binnen de muren straatkunst en toont het werk van verschillende kunstenaars. Op de markt wordt heel veel verse groenten en fruit verkocht, maar veel locals komen hier omdat ze graag rondhangen op het plein rond de markt, die vooral op zondagmiddag populair is. De buitenkant van de markt is in snel tempo één van ’s werelds grootste straatkunstschilderijen aan het worden. Super leuk om te zien en het is het ook zeker waard om even binnen te kijken!

Streetart van Madrid in Malasaña

De trendy wijk Malasaña is zeker de moeite waard om te bezoeken. Niet alleen omdat het hip en modern is, maar ook omdat er allerlei rare kunst is te bewonderen. Hedendaagse kunstenaars zijn Nuria Mora en El Tono, die kleurrijke geometrische kunst maken. Je vindt hun werk rond Calle Gran Via Plaza Callao. In het Malasaña-gebied vind je ook de door Banksy geïnspireerde en politiek geladen straatkunst van Ze Carrion. Houd ook je ogen open voor de creaties van de graffiti kunstenaar, e1000. Zijn graffiti bestaat uit geschilderde ijzeren staven die ramen en deuren bedekken. Super leuk om doorheen te dwalen en je mee te laten slepen door de verschillende soorten kunst. In deze wijk is veel streetart van Madrid te vinden.

D*face, Calle embajadores, 21

Op uitnodiging van Urvanity Art en Stolen Space Gallery schilderde de nummer één straatkunstenaar van Groot-Brittannië D*face de gevel van een gebouw in Lavapies. Dit is één van de meest modieuze wijken van de stad. Het gebied staat niet alleen bekend om zijn multiculturele gemeenschap, maar ook om de echte streetart van Madrid. De Britse kunstenaar schilderde er één van zijn kenmerkende pop-art afbeeldingen. De afbeelding maakt deel uit van een serie werken die gaan over liefde en romantiek en verbeeldt de omhelzing van een minnaar waarin de man al smelt en verdwijnt. Het is een indrukwekkend werk dat tot nadenken aanzet.

GVIIIE, 3 Almendro Street

Terwijl namen van internationale straatartiesten de aandacht van de bezoekers trekken, mogen de lokale kunstenaars ook zeker niet vergeten worden. Dankzij galerie La Causa kreeg de lokale kunstenaar GVIIIE, de kans om een muur te beschilderen voor Travesia del Almendro. De muurschildering is te zien als een werk dat spreekt van de tijdloze dimensie in de kunst. GVIIIE probeerde dit concept te vangen in twee ontwerpen: een abstract van een Caravaggio-schilderij El tañidor de laúd en een ander dat een jongere voorstelt die via de telefoon naar muziek luistert. Zijn figuren lijken verband te houden met illustraties die miljoenen jaren geleden door holbewoners en -vrouwen zijn gemaakt. GVIIIE voegt graag quotes, bebaarde gezichten of trendy kapsels toe aan zijn muurschilderingen. Je kunt GVIIIE ook bij Puerta del Sol en Plaza Mayor vinden. De kunst die mij vooral opviel was een nagetekend slagveld. erg indrukwekkend!

De ijsberen op Calle augusto figueroa, 14

Pablo Togni en Christian Rebecchi zijn twee Italiaanse urban-artiesten die tot de honderd meest invloedrijke kunstenaars worden gerekend. Zij hebben een hele duidelijke boodschap die zij via hun werk communiceren: stop klimaatverandering! Daarom plaatsten ze verschillende ijsberen op het topje van de ijsberg. Om deze opmerkelijke muur te vinden, moet je van het Malasaña-gebied naar Gran Via lopen, één van de meest populaire straten in het stadscentrum. Dit is één van de beste straatkunst afbeeldingen in Madrid en zeker de moeite waard om te bewonderen.

Voormalige tabaksfabriek

Heb je nog niet genoeg gezien, dan is de oude tabakfabriek, iets meer ten zuiden van Madrid, een prachtige plaats om te bezoeken. Het gebruik van de fabriek veranderede begin 2000. Een groep lokale activisten en kunstenaars begonnen er namelijk met het aanbieden van culturele workshops. De ruimte is verdeeld in twee delen, Als eersteTabacalera Promocion del Arte, een overdekte locatie voor hedendaagse kunst. Het tweede gedeelte is te zien als een artistieke plek waar tientallen kunstenaars hun kennis en ervaring met elkaar delen. De zijkant van het gebouw is door zo’n 25 verschillende kunstenaars volledig gebruikt voor uiteenlopende muurschilderingen, met een stedelijk natuurthema. Het is ontzettend leuk om te zien hoe inmiddels de verschillende kunstenaars hun individuele creativiteit tot uitdrukking hebben laten komen in totaal van elkaar verschillende afbeeldingen. Als je tijd hebt, is het echt een aanrader om even langs te gaan.

Aardig wat kunst is er dus te zien in Madrid. Bent u nog niet uitgekeken op de kunst dan kunt u altijd nog bijvoorbeeld het Prado museum, het Thyssen museum en het Reina Soía museum bezoeken. Wilt u graag meer te weten komen over Madrid dan kunt u altijd nog een fietstour of tapastour boeken bij Bisitours.

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait.