Plaza Mayor in Madrid

Plaza Mayor

In het absolute centrum van Madrid kan je Plaza Mayor vinden. Een van de bekendste pleinen van de hoofdstad. Vroeger heette het plein Plaza de Arribal, destijds lag het wat meer buiten de stad en werd het gebruikt voor feesten maar ook voor minder leuke zaken zoals stierengevechten, verbrandingen en executies. De straten die gelegen zijn rondom het plein verwijzen naar winkels en ondernemingen die daar vroeger gevestigd waren. Zo zat er vroeger een fruitwinkeltje (Calle de Fresa: aardbeienstraat) en een groentewinkel (Calle de Lechuga: slastraat) aan Plaza Mayor.

Historie

Het plein dateert uit het jaar 1576 toen de architect Juan de Herrera werd gevraagd om het plein opnieuw te ontwerpen. Het plan was om rust te creëren op een vrij drukke en chaotische plek midden in de stad. Mede daarom zijn auto’s, scooters en fietsen niet toegestaan op Plaza Mayor en daardoor is het plein lekker rustig en ken er genieten van de mooie gebouwen en architectuur. Tijdens onze fietstour zullen we hier dus even moeten aftappen en zullen we te voet dit mooie plein doorkruisen. Het plein heeft een rechthoekige vorm en is omringt door huizen met bijna 240 balkons die uitzicht hebben op het plein. Deze balkons werden vroeger gebruikt als “tribune” voor het plein. Want een betere plek om een executie of een stierengevecht te kijken is er natuurlijk niet veilig boven op je balkon. Grenzend aan het plein Plaza Mayor liggen 9 straten. Het beeld dat midden op het plein staat is een beeld van koning Filips ||| die in 1598 overleed.

Activiteiten in de buurt van Plaza Mayor

Ben je nog opzoek naar een leuke weekendactiviteit in Madrid? Dan is naast onze fietstour of tapastour een bezoek aan dit plein zeker aan te raden. Op zondagochtend wordt er namelijk een markt met postzegels en oude munten georganiseerd. Zit je hier niet op te wachten? Dan kan je er natuurlijk ook gewoon wat tapas gaan eten of even winkelen in de omringende straten. Ben je tijdens de kerstperiode in Madrid? Dan zit je goed! Op Plaza Mayor is ieder jaar een grote kerstmarkt. Ook zijn er altijd verschillende portrettekenaars en straatmuzikanten op het plein. Altijd leuk om boven je bed te hangen als herinnering aan je citytrip in Madrid. Door de centrale ligging van Plaza Mayor zijn in de buurt ook verschillende markthallen die leuk zijn om te bezoeken.
Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait.