Plaza de toros Las Ventas

Bezoek Plaza de toros Las Ventas zeker als je een stedentrip op de planning hebt staan naar Madrid. Als je houd van cultuur, geschiedenis en architectuur, dan is Plaza de toros Las Ventas erg leuk. Het is de grootste arena voor stierengevechten van Spanje, iets wat je zeker niet mag missen. Hier kun je alles lezen wat je moet weten voor een bezoekje aan dit indrukwekkende monument tijdens een citytrip Madrid.

Geschiedenis van Plaza de toros Las Ventas

In 1931 was het eerste stierengevecht bij Plaza de toros Las Ventas in Madrid. Voordat de bouw van de arena begon, bestond er een kleinere arena. Vooral tussen het jaar 1913 en 1920 groeide de populariteit van het stierenvechten enorm, zó erg dat er op een gegeven moment geen plek meer was voor alle toeschouwers. Daarom werd er besloten tot de bouw van een grotere arena over te gaan, waar plek moest komen voor maar liefst 25000 toeschouwers. De bouw eindigde in het jaar 1931 en op 17 juni van datzelfde jaar was de inhuldiging. Vervolgens moest de arena direct worden gesloten, omdat het terrein niet in orde was. Pas in het jaar 1934 werden er weer gevechten georganiseerd. Sindsdien worden er in Las Ventas nog steeds regelmatig stierengevechten gehouden, bijvoorbeeld iedere zondag en vooral tijdens belangrijke Ferias zoals de Feria de San Isidro.
Plaza de toros Las Ventas

Architectuur

Naast dat de arena de grootste is van heel Spanje, is ook de architectuur van de bezienswaardigheid Madrid erg indrukwekkend. De stierenarena, ontworpen door architect Jose Espeliú, is gebouwd in Mujéjar stijl. Letterlijk vertaald betekent dit Moorse of Arabische stijl. Dit kun je vooral terugzien in de grote poort en de ramen met de typische ronde bogen. Andere bijzonderheden zijn dat er in het aardewerk op de muren wapenschilden te zien zijn van de verschillende Spaanse provincies. Verder is de totale diameter van de arena zo´n 60 meter. Als je een kaartje voor een gevecht wilt kopen, kun je kiezen uit tien verschillende zones die allemaal hun eigen prijsklasse hebben. Hoe dichter bij de arena, des te duurder is je toegangskaartje en ook als je een plek in de schaduw wilt, betaal je meer. Net als in elke arena is er een speciale koninklijke loge. In Las Ventas is ook deze in de indrukwekkende mudéjar stijl gemaakt. Verder bestaat de arena uit vijf verschillende poorten, waarvan de grootste poort, de ´Puerta Grande´, de erepoort is waardoor de stierenvechter op de schouders van de toeschouders naar buiten wordt gedragen. Dit gebeurd alleen als de stierenvechter perfect zijn gevecht heeft afgerond.

Museum

Naast dat je er kaartjes kunt kopen om een sterrenspektakel te zien, kun je er ook het museum bezoeken. Het museum, genaamd Museo Taurino Las Ventas bestaat net als de arena voor stierengevechten al behoorlijk wat jaren. Sinds 1951 kun je hier van alles zien over wat het stierenvechten nu eigenlijk is en de geschiedenis van zowel het gebouw als de cultuur. Er is een uitgebreide collectie van voorwerpen en attributen die worden gebruikt tijdens het stierenvechten. Ook zijn er veel kostuums van verschillende stierenvechters tentoongesteld. Als je van schilderkunst houdt, kun je ook in het museum terecht. Er zijn namelijk verschillende kunstwerken van beroemde Spaanse kunstenaars die geïnspireerd zijn op het stierenvechten. Meer eens kunstliefhebber? Dan zijn er nog vele andere musea in Madrid.

Bezoek aan Plaza de toros Las Ventas

Als je tijdens je stedentrip graag deze bezienswaardigheid Madrid wilt bezoeken dan kun je dat iedere dag doen, behalve op zondag. Dan staat er standaard een stierengevecht op de planning. Ook tijdens belangrijke feestperiodes zoals San Isidro is een toeristisch bezoek niet mogelijk. De openingstijden van de arena is van 10:00 tot 17:30. Je kunt er kiezen voor begeleide tours, zodat je alle wetenswaardigheden van een gids kunt horen. Een zeer goed idee voor een citytrip Madrid dus! je kunt even op deze website kijken voor meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait.