Museo Sorolla

Wanneer je in Madrid bent, zijn er natuurlijk meerdere plekken die je absoluut gezien móet hebben. Eén van die plekken is het Museo Sorolla Madrid. Dit prachtige kunstmuseum hangt vol met schilderijen van kunstenaar Joaquin Sorolla. Het museum is zelfs gevestigd in het voormalige woonhuis van de schilder, wat de ervaring extra bijzonder maakt. Ben je benieuwd wat je van het Museo Sorolla Madrid kunt verwachten? Lees dan vooral verder.

Museo Sorolla

De schilder

Joaquin Sorolla y Bastida werd in 1863 geboren te Valencia. Van kinds af aan was hij bezig met kunst en al snel bleek dat hij hier dan ook een enorm talent voor had. Hij volgde vanaf zijn negende kunstlessen en tekende al zijn schoolboeken vol. Als tiener won hij voor het eerst een prijs voor zijn kunst. Op zijn kunstopleiding ontmoette Joaquin andere schilders, die hem aanmoedigden om buiten de deur te gaan schilderen.
Rond zijn twintigste verhuisde hij naar de hoofdstad Madrid, waar hij beroemde kunstwerken uit het Museo del Prado bestudeerde. Vervolgens vertrok hij naar Rome om schilderkunst te studeren en daarna naar Parijs.
Na een paar succesvolle schilderjaren in Parijs ging Sorolla in 1888 terug naar Valencia om te trouwen met zijn geliefde Clotilde García. Samen kreeg het echtpaar drie kinderen. Twee jaar later verhuisde het gezin naar Madrid, waar ze de rest van hun leven zouden blijven wonen. In 1911 ging de familie wonen in het huis dat tegenwoordig het Sorolla Musuem Madrid is. Tien jaar later, in 1920, raakte Joaquin verlamd aan zijn linkerkant en in 1923 overleed hij.

Museo Sorolla

Het huis waar Sorolla negen jaar gewoond heeft, werd in 1932 geopend als museum. Aan het huis is na de dood van de schilder niets veranderd. Het schilderij waar hij mee bezig was toen hij stierf staat zelfs nog steeds op dezelfde plek op een schildersezel, met verf en kwasten eromheen. De schilderijen die hangen in het Madrid Sorolla werden door Joaquins vrouw Clotilde geschonken aan het Spaanse publiek. In het museum kun je niet alleen schilderijen bewonderen, maar ook prijzen die gewonnen werden door de schilder, tentoonstellingscatalogi en bibliografieën. Ook kun je zijn studio bezichtigen. Daarnaast is het huis op zich het bezoekje al waard, aangezien alles er precies bewaard is gebleven zoals het was.
Joaquin Sorolla schilderde vooral landschappen en portretten. Later in zijn leven begon Sorolla steeds meer impressionistisch te schilderen. Op zijn schilderijen waren vaak de zee, het strand, vrouwen en kinderen te zien. Zijn schilderijen staan vooral bekend om hun bijzondere lichtval. Joaquin hield ervan om buiten te schilderen. Ook schilderde hij ontzettend snel, wel honderden schilderijen per jaar.

Museo Sorolla

De tuinen van Museo Sorolla

Niet alleen het huis van de schilder is te bezoeken, maar ook de prachtige tuinen bij het huis horen bij het Sorolla Musuem Madrid. Deze tuinen bevinden zich aan de voorkant van het museum en bestaan uit drie gedeeltes. Eén deel is gevuld met beelden, het tweede doet denken aan een paleistuin en in het derde deel vind je een indrukwekkend mooie vijver. De tuinen van het Madrid Sorolla zijn gratis te bezoeken.

FAQ

Het museum is geopend van maandag t/m zaterdag van 09:30 – 20:00 uur, zondag van 10:00 – 15:00 uur

Entree: 3,- (gratis op zaterdag vanaf 14:00 en op zondag)

Interessant? Misschien is onze iets voor jou. We vertellen dan super leuke en nuttige informatie over Madrid. Tijdens onze tapastour leer je meer over de gastronomie van Madrid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait.