Het Retiro Park

Een hoofdstad als Madrid heeft een achtertuin nodig! Vandaar het Retiro park. Met een oppervlakte van meer dan 125 hectare en meer dan 15.000 bomen, is het Retiro Park, onlangs uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed, een groene oase in het hart van de stad. Hierin vind je allerlei interessante monumenten en tuinen, waaronder de Jardín de Vivaces, de Jardines de Cecilio Rodríguez (Andalusisch geïnspireerde classicistische tuinen), de Jardines del Arquitecto Herrero Palacios, de Rosaleda rozentuin en tot slot de Parterre Francés. In de laatste staat een Mexicaanse naaldboom die bijna 400 jaar oud is en waarvan wordt aangenomen dat het de oudste boom van Madrid is.

Ontstaan van het Retiro park

In de 17e eeuw was dit park privé eigendom van de koninklijke familie en stond hier een Real Sitio del Buen-Retiro-paleis van Filips IV. Het paleis werd voor een groot deel verwoest tijdens de oorlogen met Napoleon. Tegenwoordig zijn er nog twee gebouwen over van dit paleis: het Cason del Buen Retiro ( hier zijn nu tentoonstellingen van schilderijen uit de 19e en 20e eeuw) en het museo del Ejercito (hier bevindt zich het legermuseum). Sinds 1869 is het park open voor publiek. In het park zie je veel mensen sporten, wandelen en ontspannen. In het weekend is het erg druk met toeristen. Parque de el Retiro betekent letterlijk het goede vermaak. Retirar betekent terugtrekken. Het was dus het park waar de koninklijke familie zich kon terug trekken.

Het meer

Aan de noordzijde van het Retiro park vind je het fraaie Alfonso XII herdenkingsmonument. Aangrenzend ligt de grote vijver Estanque del Retiro, die je bijna niet kunt missen. Het meer werd vroeger gebruikt om zeeslagen na te spelen. De koninklijke familie zat toen op de grote trap en genoot van het spektakel. Tijdens deze zeeslagen vielen er ook gewonden, maar dat maakte niet veel uit zolang het maar vermaak was voor de koninklijke familie. Bij mooi weer ligt het groene meer vol met roeibootjes en een rondvaartboot. Van maandag tot en met vrijdag betaal je €6,- per bootje en op zondag en feestdagen betaal je €8,-. Rond het meer staan ook verschillende kleine stands, die allerlei lekkernijen verkopen. Een typische Spaanse snack die wordt gegeten bij voetbalwedstrijden, zijn zonnebloempitten. Deze pitten kun je zowel met als zonder schil eten.

10x gratis Madrid

Kristallen paleis

Dit paleis werd gebouw in 1887 in opdracht voor een tentoonstelling van de Filipijnse tropische planten. De architect, Ricardo Velasquez Bosco, heeft ook een ander gebouw in het Retiro park ontworpen, namelijk het Palacio de Velazquez. Dit paleis is nu onderdeel van het ministerie van cultuur en maakt deel uit van het Reina Sofia museum. Het paleis biedt door de aanwezigheid van omliggende grotten en kleine watervalletjes ook een ideale setting om geweldige foto’s te maken. Het paleis is omringd door een klein meer waar kikkers, schildpadden, eenden en twee zwarte zwanen wonen. Wanneer het lekker weer is, komen de schilpadden tevoorschijn om lekker te zonnen op het plankje aan de linkerkant van het meer. Bij de huidige expositie wordt het hele kristallen paleis gevuld met rook. Dit geeft een gek effect aan de binnenkant en is zeker waard om even te bekijken.

10x gratis Madrid

Pauwentuin

Deze unieke en bijzondere omheinde tuin wordt bevolkt door pauwen. Een bezoek aan de pauwentuin is zeker de moeite; ze lopen er door de struiken, bomen en rondom de vijvers. De vertaling van pauw in het Spaans is pavo real wat letterlijk betekent koninklijke kalkoen. Pauwen kunnen wel vijftig jaar oud worden. Kijk niet alleen op de grond, want soms zitten de pauwen ook op de daken van de gebouwen in het park. Vlakbij de pauwentuin bevindt zich ook een oude dierentuin. Destijds leefden er apen en andere dieren die er ‘tentoongesteld’ werden. Het is er klein maar je kunt nog precies zien hoe het er uit zag.

Rozentuin

De Rozentuin, in het Retiro park, staat in volle bloei in de maanden mei en juni. Dat is dan ook de meest ideale periode om de tuin te bezoeken. Het was op initiatief van de toenmalige burgemeester van Madrid, Carlos Prats, dat de gemeentelijke tuinman Cecilio Rodríguez in 1951 de Rozentuin heeft ontworpen. De burgemeester wilde dit deel van het park een meer elegante uitstraling geven. Inmiddels staan er in de tuin meer dan 4000 rozen. Voordat de Rozentuin, aanvankelijk ‘Rosería’ genaamd, werd aangelegd, stond hier het standbeeld van de markies van Salamanca, dat tegenwoordig het gelijknamige plein siert. Er was ook ooit een vijver die tijdens de wintermaanden zorgde voor de nodige ijspret.

Gevallen engel

Het beeld van de gevallen engel ‘Fuente del Ángel Caído’, wordt ook wel het beeld van Lucifer genoemd; een naam uit de mythologie die verbonden wordt aan satan. Het beeld wordt omringd door zeven duivels die de zeven zonden vertegenwoordigen (hoogmoed, hebzucht, jaloezie, woede, onkuisheid, gulzigheid, traagheid). In 1885 werd de fontein verplaatst vanuit het Prado museum (kaartjes) naar de huidige plaats in het Retiro park. Een opvallend detail is dat de fontein zou liggen op 666 meter (een duivelse hoogte) boven de zeespiegel. Madrid is één van de meest hoog gelegen hoofdsteden in Europa.

Paseo de la Argentina in het Retiro park

De Paseo de la Argentina, ook bekend als de Paseo de las Estatuas (standbeeldwandeling). Het geeft de wandelaars  geeft een letterlijk een beeld van een stukje Spaanse geschiedenis. Het pad is namelijk omgeven en versierd met 18e-eeuwse beelden van het Spaanse koningshuis. Ze werden gemaakt om de kroonlijst van het koninklijk paleis te versieren , maar er wordt gezegd dat koningin Isabel de Farnesio nachtmerries had met deze beelden. Hij droomde dat de beelden vanaf de kroonlijst op hem instortten en weigerde de beelden op zijn woning te plaatsen.  De perfecte combinatie van ontspanning en cultuur.

Puerta del alcala naast het Retiro park

Gelegen in het centrum van de Plaza de la Independencia, is de Puerta de Acala een van de vijf oude koninklijke poorten die toegang gaven tot de stad, gebouwd in opdracht van Carlos III ter vervanging van een eerdere poort uit de 16e eeuw. Ontworpen door Francesco Sabatini, het is een granieten triomfboog in neoklassieke stijl, de eerste gebouwd in Europa na de val van het Romeinse rijk, voorloper van anderen bekend als de Arc de Triomphe in Parijs of de Brandenburger Tor in Berlijn. In tegenstelling tot de Puerta de Toledo of de Puerta de San Vicente heeft het vijf openingen in plaats van de gebruikelijke drie.Deze poort bevindt zich naast het Parque del Retiro en is de plek waar grote straten zoals Alcala, Alfonso XII of Serrano samenkomen.

In 1869 werden de gebouwen van de oude graanschuur gesloopt, de overblijfselen van de muur zijn aan de deur van Alcala bevestigd en een deel van het Retiro park wordt met dat plein verbonden, waardoor een grote harmonie ontstond, benadrukt door de aangrenzende gebouwen waar gezinnen wonen van de oude Madrileense bourgeoisie.

Helemaal enthousiast geworden van het mooie Retiro park? Je kunt via bisitours een fietstour of tapastour boeken om nog meer van het mooie Madrid te ontdekken. mocht u zelf op pad willen gaann dan kun je ook altijd verschillende materialen bij ons huren! verder bieden wij ook een nieuwe fotosafari aan, leuk om met groetere groepen te doen!

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait.