Het Prado museum bezoeken; een Walhalla voor kunst- en cultuurliefhebbers
Ben je in Madrid en houd je van kunst, cultuur en architectuur, dan moet het Prado museum bezoeken (officieel Museo Nacional del Prado) toch echt een belangrijke plaats innemen op je ‘to do lijst’. Dit prachtige museum in het hartje van Madrid heeft een uitgebreide collectie Spaanse kunst, schilderijen (meer dan 7600), tekeningen, prenten en beelden uit de 14e tot en met de 19e eeuw. Met kunstwerken van grote Spanjaarden zoals Francisco Goya en Diego Velázquez wordt het als één van de grootste en belangrijkste kunstmusea ter wereld gezien.
Wat te bezoeken in het Prado museum
Tijdens mijn bezoek in het museum heb ik toch wel een aantal opmerkelijke kunstwerken gezien. Het eerste was het wereldberoemde schilderij ‘De tuin der lusten’ van Jheronimus Bosch. Zijn schilderijen staan vooral bekend om de thema’s zonde, schuld en verleiding. Hij schildert vaak duivels en zondige mensen. De schilderijen zitten vol met ingewikkelde symboliek waar veel discussie over onstond in het verleden. Het schilderij zet je als bezoeker zeker aan het denken. Het past eigenlijk helemaal niet bij de hemelse taferelen die vooral door zijn tijdgenoten werden geschilderd. Het schilderij viel mij ook op omdat Spanje een Katholiek land is. Dit ‘duivelse’ schilderij neemt toch een hele belangrijke plaats in het museum. Wat nog wel leuk is om te vermelden, is dat tot op de dag van vandaag nog niet bekend is of Bosch de zondigheid van de afgebeelde figuren veroordeelt, of dat het schilderij een liefdesparadijs moet voorstellen. Dat maakt het toch een beetje een mysterie.
El 3 de mayo
Een ander schilderij wat veel geschiedenis heeft, vooral voor Spanje, is ‘El 3 de mayo’ ook wel ‘Los fusilamientos’ genoemd. Dit Spaanse olieverfschilderij is van de bekende schilder Goya en is geschilderd in 1814. Het schilderij geeft een fascinerend beeld van de Spaanse opstand tegen de Fransen. Zij drongen Madrid binnen onder leiding van Napoleon Bonaparte. Deze opstand duurde maar kort (1 dag) omdat de Spanjaarden geen kans maakten tegen de sterke Fransen. De Spaanse opstandelingen werden geëxecuteerd. Het schilderij, dat deze executie weergeeft, is zo bijzonder doordat Goya heel voorzichtig gebruik maakt van licht. De lucht is pikzwart en het tafereel wordt alleen maar door een felle lantaarn verlicht. Tijdens de fietstour kun je hier meer over te weten komen, omdat je dan echt langs het plein van 2 mei komt (de dag van de opstand) en ook het standbeeld kunt bewonderen dat er als herinnering is geplaatst.
Plan je bezoek en maak een selectie
Het is inmiddels wel duidelijk dat het Prado bezoekers enorm veel te bieden heeft. Zoveel zelfs, dat het haast onmogelijk is om alles in één keer te zien. Mijn advies is daarom om vooraf een selectie te maken; wat wil je persé zien en wat heeft wat minder prioriteit? Het museum biedt hierbij ook een ‘helpende hand’, want er zijn verschillende routes uitgezet. Zo kunnen bezoekers binnen één uur de vijftien grootste werken in zich opnemen, is er een tweede route die langs dertig werken komt en een derde route van ongeveer drie uur waarbij de kunstliefhebbers langs zo’n vijftig werken worden geleid. Je kunt de verschillende routes op de brochures bij de ingang vinden. Er is ook een self guided audio tour beschikbaar in de talen Engels, Italiaans, Frans, Spaans en Duits. Deze kun je vooraf of bij het museum zelf aanschaffen.
Geschiedenis
Het Prado museum is in opdracht van de Spaanse koning Karel III in 1785 ontworpen door Juan Villanueva. Als gevolg van de Napoleontische oorlogen heeft de bouw ervan lange tijd stil gelegen. Het werd museum werd uiteindelijk pas in november 1819 geopend voor het publiek. De collectie bestond in eerste instantie alleen uit werken die in handen van het koningshuis waren. Pas later werd de collectie uitgebreid met een verzameling werken van Vlaamse, Italiaanse, Duitse en Franse kunstenaars. Tegenwoordig heeft het museum bijvoorbeeld honderden beelden en duizenden tekeningen, prenten en munten. De bekendste schilderijen die er hangen zijn Las Meninas van Velázquez en El 3 de Mayo van Goya. Dat het museum in de behoefte voorziet van vele kunst- en cultuurliefhebbers, blijkt onder meer uit het feit dat het aantal bezoeker in de 19
e en 20
e eeuw enorm is toegenomen. Niet alleen het Prado museum is erg populair in Madrid. Samen met het
Reina Sofía museum en het Thyssen museum vormt het Prado museum de Gouden driehoek van kunst in Madrid.
Hoe bezoek je het museum?
Het Prado museum ligt in het centrum van Madrid en kan je makkelijk te voet bereiken. Vanaf het Palacio Real is het een klein half uur wandelen en vanaf het Plaza Mayor zo’n twintig minuten. Verder is het museum ook met de bus te bereiken. Je kan het Prado museum makkelijk met de buslijnen 10, 14, 27, 34, 37, 45,N9, N10, N11, N12, N13, N14, N15, N17 en N25 bereiken vanaf dehalte Museo del Prado – Jardin Botánico. Voor mensen die met de auto komen, zijn er dichtbij het museum verschillende
parkeer mogelijkheden. Op zon- en feestdagen sluit het museum een uurtje vroeger en op 6 januari, 24 december en 31 december kunt u het museum bezoeken tot 14:00.
Praktische informatie en tickets
De tickets voor het Prado museum bezoeken zijn zowel ter plekke bij de kassa te kopen of vooraf online te bestellen via deze website. Iedereen onder de 18 jaar en studenten tussen 18 en 25 jaar mogen gratis naar binnen
De prijs van de entreetickets met gereserveerde tijd bedraagt €15. Kiest u voor een rondleiding dan kosten de tickets €32,-.
Tip 1: De laatste twee uur voor sluitingstijd kun je het museum gratis binnen (maandag tot en met zaterdag tussen 18.00-20.00 uur, zon- en feestdagen tussen 17.00-19.00 uur).
Tip 2: Wil je de wachtrijen bij de kassa vermijden? Koop dan alvast je ticket online op de Prado museum website.
Wat te doen na je bezoek aan het Prado museum
Na het culturele ‘bombardement’ van het Prado is het zeker aan te raden een bezoek te brengen aan de wijk Huertas, het
Retiro park en de botanische tuin. Je kunt hier ook combitickets voor kopen bij het museum. Het Retiro park is gratis. Als je verder de stad in loopt dan vind je vele leuke restaurantjes en barretjes, waar je even op adem kunt komen en lekker een tinto de verano (rode zomer) kunt drinken. Verder kun je natuurlijk ook genieten van de heerlijke Spaanse tapas!
Onze fietsenwinkel is vlakbij het Prado museum gevestigd. Boek nu alvast een
fietstours of
tapastours met een gids bij bisitours en leer meer over het fantastisch Madrid.
Achter het Prado museum ligt de prachtige botanische tuin; Real Jardín Botanico. Deze tuin is schitterend aangelegd en een bezoek in de zomer, wanneer alles mooi in bloei staat, is zeker aan te raden. Het was de Spaanse koning Carlos die in 1744 de opdracht gaf om de Real Jardín Botanico aan te leggen. In het park staan prachtige bomen, planten en bloemen die onder andere afkomstig zijn uit het verre Amerika en uit Europa. In de tuin vind je ook twee kassen en een groot herbarium, een verzameling gedroogde planten. Mocht je na het museum behoefte hebben aan een mooie en rustige groene omgeving, dan is dit park perfect om in rond te dwalen.