Het koninklijk paleis Madrid

Het koninklijk paleis Madrid

Tijdens onze fietstour zie je de indrukwekkende buitenkant van het koninklijk paleis in Madrid maar het is ook zeker een bezoekje van binnen waard. Het paleis wordt door de Madrilenen ook wel Palacio de Oriente genoemd en het wordt bijvoorbeeld gebruikt voor staatsceremonies. De huidige koning en zijn vrouw wonen momenteel niet in het dit paleis maar in Palacio de La Zarzuela. Dit is ook een prachtig paleis dat aan de rand van Madrid ligt achter het grote park Casa de Campo. 

Hierboven zie je het paleis Palacio de La Zarzuela waar de Koninklijke familie nu woont. 

Zoals gezegd is het Koninklijk paleis erg indrukwekkend. Het is namelijk gigantisch groot. Het paleis heeft een oppervlakte van 135.000 m² en heeft ongeveer 3000 kamers! Ongeveer 1 procent van deze kamers kun je als toerist bezoeken. Het paleis herbergt vele bijzondere en waardevolle objecten. Zo kun je in de instrumentenzaal bijzondere Stradivarius violen bekijken, hangen er aan de muren fantastische kunstwerken en wandtapijten en heeft het paleis een hoop indrukwekkende meubels en beelden.

Geschiedenis van het paleis

De geschiedenis van het Koninklijk paleis in Madrid is erg interessant. Het paleis werd gebouwd in opdracht van Koning Felipe VI nadat het paleis dat er voorheen stond in 1734 verwoest werd door een brand. Deze brand is een beetje curieus. Nog steeds is het niet duidelijk of deze brand is aangestoken of dat het paleis per ongeluk in brand is gevlogen. Het is namelijk zo dat op de nacht van de brand de koninklijke familie een groot feest gaf in een ander paleis. De koning had opdracht gegeven om alle waardevolle spullen die in het paleis stonden te vervoeren naar de feestlocatie zodat men hier kon genieten van deze prachtige meubels en kunstwerken.

Precies op die nacht brandde het paleis af en had de koning een goed excuus om een vele malen groter paleis te kunnen bouwen op deze plek. Er zijn echter wel nog wel wat overgebleven stukken gebruikt voor het nieuwe paleis. Verschillende architecten hebben aan het koninklijk paleis Madrid gewerkt met als resultaat dat Koning Carlos III de eerste was de in het paleis is gaan wonen. De laatste koning die in het Paleis woonde, was Koning Alfonso XIII. Sinds 1930 is het paleis dan ook niet meer bewoond door de Koninklijke familie. Een vraag die vaak wordt gesteld tijdens de fietstour is: ´Van wie is het paleis nou eigenlijk?´ Momenteel beheert het ´Patrimonio Nacional´ het paleis en de vele schatten in het paleis. ´Patrimonio Nacional´ is een orgaan dat afhankelijk is van de Koninklijke familie, het koninklijk paleis is dus in bezit van de koninklijke familie.

Bezoek & openingstijden

Het koninklijk paleis Madrid bezoeken is erg leuk. De openingtijden van het paleis zijn als volgt:
Oktober t/m maart: Dagelijks van 10:00 – 18:00 uur (zondag tot 16:00 uur)
April t/m september: Dagelijks van 10:00 – 19:00 uur (zondag tot 16:00 uur)

De laatste twee uren zijn gratis. Het is wel aan te raden om op tijd in de rij te gaan staan als je het koninklijk paleis in Madrid in de gratis uren wilt bezoeken. De rij is namelijk vaak lang en na een uur gaat de deur dicht. Als je dan niet binnen bent heb je pech. Het is ook aan te raden om vooraf online je tickets te kopen. Dit kan gewoon op de website van het Koninklijk paleis.

Geschiedenis koninklijke familie

Kort wat informatie over de koninklijke familie. In de 16e en 17e eeuw hadden de Habsburgers gigantisch veel macht in het huidige Europa. Ook Spanje had een Habsburgs koningshuis. Deze periode wordt ook wel de Spaanse gouden eeuw van kunst en literatuur genoemd. Veel belangrijke kunstenaars en intellectuelen leefden in deze tijd. De Habsburgers hadden echter de gewoonte om veel met familie te trouwen en kinderen te krijgen. Dit was namelijk gunstig om hun rijk zo groot mogelijk te houden en maken.

Dit ging een aantal eeuwen goed maar na een tijd begonnen de Spaanse koningen toch wat gebreken te krijgen. Op schilderijen van de Habsburgers zie je dat de Habsburgse kin ontstaan, een lange kin. Een andere vervelende bijkomstigheid was dat kinderen krijgen met familie niet goed was voor de vruchtbaarheid. De laatste Habsburgse koning Carlos II kon dan ook geen kinderen meer krijgen en de Habsburgers stierven uit. Na de Spaanse successieoorlog besteeg Filips V van de Franse Bourbon familie de troon. Hier stamt het huidige koningshuis dus vanaf.

Het huidige koningshuis

De huidige koning heet Filipe VI. Hij is niet de oudste maar wel de eerste zoon van koningin Sofia en Juan Carlos. In Spanje wordt namelijk voorrang gegeven aan een mannelijke troonopvolger. Felipe is in 2004 getrouwd met Letizia. Dit was bijzonder in Spanje want het was de eerste keer dat een koning trouwt met een burgermeisje. Ze hebben twee dochters Leonor en Sofia, vernoemd naar haar oma. De vader van de koning heet Juan-Carlos. Hij heeft wat schandalen. Zo ging hij bijvoorbeeld in Botswana op olifantenjacht met zijn minnares. Juan Carlos heeft ook zo’n 65 miljoen euro ontvangen op een Zwitserse rekening van de koninklijke familie van Saoedi Arabië. Dit geld werd onder andere gebruikt om een minnares van Juan-Carlos het zwijgen op te leggen over hun affaire. Juan Carlos is nu verbannen en woont in Dubai.

Van links naar rechts: Princes Leonor, koning Felipe, koningin Letitzia, princes Sofia.

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait.