De bergen van Madrid

Madrid kan af en toe best wel druk zijn en daarom is het heerlijk om de stad af en toe even te ontsnappen en naar de bergen van Madrid te gaan.
Op ongeveer een uurtje afstand van Madrid vind je de Sierra de Guadarrama (Guadarrama bergen), een officieel nationaal park en het op drie na grootste nationaal park van Spanje.
De wandelopties zijn eindeloos! Wij geven je graag wat tips over mooie hikes in de omgeving en uiteraard over hoe je er het beste kan komen.

Siete picos (de 7 pieken)
De wandeling van de siete picos begint bij Puerto de Navacerrada. Dit is een skistation waar je kan beginnen met een kopje koffie, alvorens je de berg op gaat. Ga je met de auto? Voer dan Puerto de Navacerrada in op je navigatie. Ga je met de bus? Dan volgt hier de uitleg. Allereerst wil ik je een kleine disclaimer geven, de bussen in Madrid zijn namelijk niet altijd te vertrouwen. Vaak gaan ze te vroeg of te laat. Mijn tip is dus, ga op tijd naar het busstation en neem de eerst volgende bus. De bus, nummer 691, naar de Puerto de Navaccerada vertrekt vanaf het ondergrondse busstation in Moncloa. In de bus betaal je contant, een retourtje naar de bergen kost maximaal 14 euro! Zorg dus dat je wat losse euro’s op zak hebt.
De exacte route van de siete picos kun je vinden in één van de handige hike apps MapsMe (offline kaart) of Wikiloc.

De route van de siete picos is ongeveer 11 kilometer met een hoogteverschil van 400 meter. In totaal loop je gemiddeld 3 uur over deze route. Let op er zitten een aantal stevige klims in, dus deze route is aan te raden als je in vorm bent!
Tussendoor geniet je van prachtige uitzichten over de bergen en uiteraard de stad Madrid!

La pedriza
Een unieke plek! De naam pedriza komt van het Latijnse “Petra” wat steen betekent. Wanneer je gaat wandelen in La Pedriza, begrijp je gelijk waarom het zo genoemd is. Je kijkt je ogen uit wanneer je deze opvallende rotsformaties ziet, het is er prachtig!
La Pedriza staat ook bekend als een fantastische plek om te rots klimmen.
Ga je met de auto? Neem de weg colmenar viejo en de rest wijst zich vanzelf.
Ga je met de bus? Neem dan bus 724 vanaf Plaza de Castilla. Stap uit in de stad van la Pedriza naast de kerk of bij de ingang van La Pedriza (bij de rotonde van de bergbeklimmer). Vergeet wederom het contante geld niet. En wist je dat ze in het openbaar vervoer van Madrid ook nog mondkapjes dragen?

Een aanrader voor een route (een pittige klim en niet aan te bevelen voor beginnende wandelaars) is El Yelmo, ook wel de helm. Het is een route van ongeveer 11 kilometer lang, maar met een hoogteverschil van 700 meter. De route is in totaal tussen de 3 en 4 uur wandelen (ligt een beetje aan je tempo😉) en adembenemend mooi!

Vanaf La Pedriza zijn er sowieso tal van hikes te doen, check vooral de eerder genoemde wandel apps. Sowieso raden we je aan om altijd een wandel app bij de hand te hebben, zodat je niet kan verdwalen. En daarnaast, neem altijd genoeg water, eten en warme kleding mee. Het kan in de bergen zomaar opeens afkoelen.
Heel veel wandelplezier!

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait.